افزایش ماندگاری قارچ با تغییر بسته بندی

یک چالش بسیار دشوار برای بشریت در دهه های آینده در زمینه حفاظت از محیط زیست بسیار روشن است. افزایش تقاضا برای غذا این موضوع را تقویت می کند، جایی که از یک سو افزایش مداوم جمعیت وجود دارد و از سوی دیگر منابع طبیعی محدود است. علاوه بر این، مقدار زیادی از مواد غذایی تولید شده به هدر می رود. این تلفات به میزان یک چهارم کل زمین های کشاورزی و مصرف کود جهانی می باشد. با توجه به روند رو به رشد تولید مواد غذایی، نمی توان میزان هدر رفت مواد غذایی را نادیده گرفت. به همین دلیل است که حفظ تعادل اقتصادی و اکولوژیکی بسیار مهم است . تغییر روش بسته بندی قارچ، یکی از اقلام پر مصرف و پرخاصیت خوراکی، در این حوزه قابل بررسی و تامل می باشد.

با توجه به موارد فوق، افزایش ماندگاری مواد غذایی با بکارگیری روش های جدید بسته بندی از اهمیت بالایی برخوردار است. این روز ها بسته بندی سازگار با محیط زیست محبوبیت زیادی به دست آورده است و به طور گسترده در سراسر جهان مورد مطالعه قرار گرفته است مانند بطری کاغذی. قالب هایی از جنس خمیر کاغذ بدلیل جذب رطوبت قارچ ماندگاری محصول را بالا می برد و از هدر رفت آن جلوگیری می کند.

امروزه، آگاهی بهداشتی در میان جمعیت های سراسر جهان بیش از پیش وجود دارد و گرایش فزاینده ای به سمت غذاهای گیاهی و غذاهای طبیعی در رژیم غذایی وجود دارد. به نوبه خود، قارچ ها فواید سلامتی متعددی دارند و جزء مرتبط این رژیم ها هستند. بنابراین، پیش بینی می شود که بازار جهانی قارچ رشد قابل توجهی را تجربه کند. ارزش بازار کشت قارچ در سال 2020 به 16.7 میلیارد دلار رسید و پیش بینی می شود با CAGR (نرخ رشد سالانه مرکب) 4.0 درصد رشد کند تا در سال 2025 به 20.4 میلیارد دلار برسد. 40 درصد از تولید جهانی قارچ قارچ دکمه ای است. . Agaricus bisporus (قارچ دکمه سفید) یکی از محبوب ترین گونه های قارچ کشت شده در سراسر جهان است . همچنین از نظر کشت نسبتاً ارزان است، کالری کمی دارد و حاوی برخی ویتامین ها و مواد معدنی (نیاسین، ریبوفلاوین، فسفر، مس، روی، منیزیم) است. علاوه بر این، قارچ دکمه‌ای سفید حاوی ترکیبات زیست فعالی است که فعالیت ضد جهش‌زا، شیمی‌پروتکتیو و هیپوکلسترولمیک دارند. علاوه بر این، قارچ دکمه ای بیشتر به دلیل ویژگی های طعمی خود شناخته شده است. با این حال، یک جنبه منفی این قارچ این است که بسیار فاسد شدنی است و در نتیجه ماندگاری کوتاهی دارد . بنابراین، یافتن یک بسته بندی مناسب که عمر مفید قارچ دکمه ای سفید را افزایش می دهد، بسیار مهم است که به کاهش هدر رفتن مواد غذایی کمک می کند.

روشی جدید جهت بسته بندی قارچ

قارچ بعد از بسته بندی

از دست دادن آب یک فرآیند فیزیولوژیکی بسیار مهم است که بر ویژگی های کیفی قارچ مانند بافت، ظاهر و وزن تأثیر می گذارد . کاهش وزن به صورت خطی با هر روز ذخیره سازی ، در تمام اشکال بسته بندی کنونی افزایش می یابد و از 0.15٪  تا 0.85٪  متغیر است. تجزیه و تحلیل کاهش وزن قارچ‌ها در بسته‌های خمیرکاغذی در یک دوره ذخیره‌سازی مشابه ،تفاوت آماری را نشان داد. خواص جذب خمیرکاغذ باعث کاهش از دست دادن آب قارچ ها می شود  که منجر به کاهش رطوبت نسبی می شود که به نوبه خود از اشباع داخل بسته و تشکیل قطرات آب جلوگیری می کند.

در طول نگهداری، ویژگی های فیزیکی قارچ مانند سفتی، صمغی بودن، جویدنی و کشسانی تغییر می کند.این نتایج ممکن است ناشی از تغییرات متابولیک در قارچ ها باشد که منجر به تخریب دیواره سلولی، افزایش فعالیت اتولیز درون زا، تخریب واکوئل های مرکزی و همچنین کاهش تشکیل لیگنین در دیواره سلولی می شود . با این وجود، عوامل دیگری مانند ترکیب گازهای موجود در فضای (غلظت CO2) بالای محلول و رطوبت نسبی نیز می توانند بر سفتی قارچ تأثیر بگذارند .

در طول برداشت، قارچ ها از آب و مواد مغذی قطع می شوند، اما کلاهک هنوز اندام زنده ای است که فرآیندهای زندگی، به ویژه تنفس را انجام می دهد، که فرآیند متابولیک اصلی است . سرعت تنفس و نفوذپذیری فیلم بسته بندی، ترکیب گاز داخل بسته را تعیین می کند . با تجزیه و تحلیل ترکیب گاز موجود در بسته بندی ، غلظت O2 در روز صفر 80٪ بود. در مقابل، پس از هفت روز نگهداری، کاهش ناگهانی غلظت O2 را در بسته بندی اعمال شده مشاهده می کنیم (19٪). در طول ذخیره سازی، غلظت O2 در یک سطح مشابه باقی ماند (19.43٪ ± 0.90)، که نشان می دهد که بسته بندی با الیاف کاغذ، مصرف O2 توسط قارچ های دکمه سفید را جبران می کند .  به نوبه خود، غلظت CO2 شناسایی شده پس از 28 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتیگراد بین 1.9٪ تا 3.2٪، بدون توجه به نوع بسته بندی استفاده شده متغیر است. در نتیجه شرایط بهینه برای نگهداری قارچ در دمای 2 درجه سانتیگراد باید 2.5-5٪ CO2 باشد.

تحقیقات نشان می دهد که قارچ ها اسید ال اسکوربیک تولید می کنند که از نظر فیزیولوژیکی مهم است زیرا سنتز آن حداقل از طریق سه مسیر بیوسنتزی انجام می شود . محتوای ویتامین C در قارچ از 0.197 تا 0.337 میلی گرم اسید اسکوربیک در گرم 1-dw متغیر است. کاهش محتوای ویتامین C در طول ذخیره‌سازی احتمالاً ناشی از واکنش‌های اکسیداسیون آنزیمی و فرآیندهای اکسیداسیونی است که توسط گونه‌های فعال اکسیژن آغاز شده‌اند . محتوای ویتامین C پس از هفت روز نگهداری  به شدت کاهش می یابد.  اسید اسکوربیک یک مهار کننده قهوه ای شدن آنزیمی است. اسید اسکوربیک تبدیل یک o-quinone به یک بستر فنلی را کاهش می دهد. ویتامین C به طور کلی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی در نظر گرفته می شود.

پیشگامان تغییر بسته بندی قارچ

1. پرورش‌دهنده قارچ بریتانیایی G’s Fresh Mushrooms جایزه Fresh Produce Consortium’s Consortium را برای CSR Excellence به دلیل معرفی خمیر سلولزی قالب‌گیری شده برای قارچ دریافت کرد.

جیمز میرز، مدیر بازرگانی قارچ تازه:ما توانستیم با استفاده از این ظروف از استفاده تقریبا 40 تن پلاستیک اجتناب کنیم و قارچ های ماندگارتری را در اختیار مصرف کنندگان خود قرار دهیم و در عین حال کارایی تولید را حفظ کنیم.”

جایزه عالیه CSR به شرکتی اعطا می شود که اثر پایدار قابل اندازه گیری بر عملیات خود و صنعت نشان داده باشد.

2.  Champ’s Mushrooms مستقر در بریتیش کلمبیا یکی از اولین شرکت هایی است که از بسته بندی جدید و بهبود یافته مقاوم در برابر آب استفاده می کند. این بسته بندی بهبود یافته که پس از یک سال تحقیق گسترده راه اندازی شد، از فرمول خمیر سلولزی جدید و بسیار تصفیه شده استفاده می کند که به خرده فروشان، پرورش دهندگان و بسته بندی های مجدد در سراسر آمریکای شمالی اجازه می دهد از بسته بندی Earthcycle برای محصولات با رطوبت بالا، به ویژه بسته بندی قارچ ها استفاده کنند.

Shannon Boase، بنیانگذار و رئیس Earthcycle می گوید: ما تصمیم گرفتیم فرمول بسته بندی را ایجاد کنیم  به ویژه برای قارچ ها، که یکی از چالش برانگیزترین اقلام تولیدی در هر فروشگاهی هستند، به دلیل محتوای بالای آب. از طریق تحقیقات گسترده، فرمول جدیدی را توسعه داده‌ایم که به حفظ استحکام و یکپارچگی بسته‌بندی خود در محیط‌های با رطوبت بالا برای مدت طولانی‌تری کمک می‌کند، بدون اینکه اعتبار زیست‌محیطی بسته‌بندی را به خطر اندازد. مشتریان ما همچنین دریافته‌اند که فرمول بسته‌بندی جدید ما طراوت و یکپارچگی محصولات را تا 10 روز فراتر از عمر مفید افزایش می‌دهد.

ریک واترز، مدیر عملیات Champ’s Mushrooms می‌گوید: ما از بسته‌بندی مقاوم در برابر رطوبت بهبود یافته Earthcycle بسیار هیجان‌زده هستیم، زیرا قارچ‌های ما اکنون حتی بیشتر تازه می‌مانند. ما عاشق این واقعیت هستیم که بسته بندی پیامی سازگار با قارچ های ارگانیک ما ارائه می دهد و مصرف کننده به طور مستقیم می داند که بسته بندی به دلیل ظاهر و احساس طبیعی مواد سازگار با محیط زیست است.

“بسته بندی یک ارتباط عاطفی برای مصرف کننده ایجاد می کند – باعث می شود آنها احساس خوبی برای انجام وظیفه خود برای محیط زیست داشته باشند.”

بسته‌بندی جدید مقاوم در برابر آب در سراسر خط تولید Earthcycle موجود است و همچنین برای بسته‌بندی محصولات تازه مانند آووکادو، گوجه‌فرنگی، مارچوبه، فلفل، کلم بروکلی، تمشک، توت‌فرنگی، تمشک و زغال‌اخته استفاده می‌شود.

فیلم پرورش قارچ حرفه ای

  فیلم آماده کردن کمپوست برای قارچ دکمه ای

 

مراحل دریافت مجوز بسته بندی قارچ

در ابتدای امر وارد سایت eagri.maj.ir  میشوید و درخواست خود را ثبت میکنید. اداره از نظام مهندسی و منابع طبیعی استان استعلامات مربوطه را اخذ می کند.

  • مدارک مالکیت زمین و گواهی مدیریت اراضی
  • گواهی تامین آب و انرژی
  • گواهی رعایت حریم واحد های تولیدی
  • گواهی آزمایش آب و خاک
  • مدارک شناسایی اشخاص حقیقی / حقوقی

بعد از صدور پروانه باید یک مهندس ناظر بر پروژه (شخص حقيقی يا حقوقی دارای رتبه و صلاحيت حرفهای ازسازمان مديريت و برنامه ريزیکشوريا سازمان نظام مهندسی کشاورزی)  برای مدت 2سال به سازمان نظام مهندسی و منابع طبیعی معرفی نمایید.

برایآندسته ازمتقاضيان فاقد اسناد مثبته)آب و زمين) مجوزی تحت عنوان موافقت اصولی با درخواستاوليهمتقاضیبرای احداثواحدگلخانهایو قارچ خوراکیو قبل از هر گونه اقدامی وسط سازمان نظام مهندسی کشاورزی
صادر می
گردد.

پروانه تاسیس مجوزیاست کهپس از ارائه مدارک مورد نياز و در صورت داشتن شرايط لازم متقاضی، برایاحداثواحد قارچ خوراکیدر زمين مورد تائيدتوسط سازمان نظام مهندسی کشاورزیصادر میشود.

  • مراجعه متقاضیبهسازمان نظام مهندسی کشاورزیياسامانهالکترونيکی صدور مجوزها و پروانه هاوتکميل فرم درخواست و ارائه آن به همراه مدارک مورد نياز به صورت دستی يا از طريق سامانه
  • ثبتدرخواست،تشکيل پروندهو ارائه کد رهگيری به متقاضیتوسطسازمان نظام مهندسی کشاورزی
  • اخذ استعلام ازسازمانهایذيربط) استعلام از شرکت آب منطقه ای استان، شرکت برق منطقه ای استان،ادارهمحيط زيستشهرستان،ادارهامور اراضیشهرستان(
  • بررسیوتطبيق مدارکو استعلاماتبا ضوابط و مقررات مربوط بهصدور پروانهتاسيسواحدهای قارچ خوراکی بمنظور رفع نقص و اعلام به متقاضیتوسط کارشناس سازمان نظام مهندسی کشاورزی
  • ارائه طرح توجيهی فنی، اقتصادی و مالیتاييدشدهتوسط مشاور ذيصلاح

بسته بندی قارچ بعد از چیده شدن بسیار حائز اهمیت است. قارچ بعد از چیده شدن هنوز نفس می کشد!

 

مراحل اخذ پروانه بهره برداری پرورش قارچ

  • مراجعه متقاضیبهسازمان نظام مهندسی کشاورزیياسامانهالکترونيکی صدور مجوزها و پروانه ها وتکميل فرم درخواست واعلام پايان ساخت و تجهيز واحد،ارائه آن به همراه مدارک مورد نياز به صورت دستی يا از طريق
    سامانه.
  • ثبتدرخواستوتشکيل پرونده متقاضی توسط سازمان نظام مهندسی کشاورزی.
  • اخذ استعلام ازسازمانهایذيربط درصورت انقضاء اعتبار استعلام های قبلی.
  • تحويل گواهی پايان کارتکميل و تاييد شده توسط مهندس ناظر مبنی بر اتمامکاربه سازمان نظام مهندسی کشاورزی.
  • بررسیوتطبيق مدارکو استعلامبا ضوابط و مقررات مربوط بهصدور پروانهبهره برداریواحدهای قارچ خوراکی بمنظور رفع نقص و اعلام به متقاضیتوسط سازمان نظام مهندسی کشاورزی.
  • ارائهقراردادبا مسئول فنی واجد شرايط در چارچوب نظام گلخانهای کشورو معرفی بهسازماننظام مهندسی کشاورزی توسطمتقاضی
  • صدور پروانه بهره برداری توسط سازمان نظام مهندسیکشاورزی
  • تحويل پروانه

مدت اعتبارموافقت اصولی،پروانههایتاسيسوبهرهبرداریواحدهای قارچ خوراکیبه شرح ذيل میباشد:
اعتبار موافقت اصولیيک سال بوده و قابل تمديد برای يک دوره  6ماههاست.
اعتبار پروانهتاسيسيک سال بوده و قابل تمديد برایدودوره 6 ماههاست.
اعتبارپروانه بهره برداری3سال و قابل تمديد بدون محدوديتدرچارچوب ضوابط و مقررات می باشد.

دستوالعمل ها و فرم ها و فرایند اخذ مدارک را در اینجا با جزئیات کامل بخوانید.